Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Aan maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt tegenwoordig steeds meer aandacht besteed. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) houdt in dat bedrijven hun verantwoordelijkheid dragen voor problemen in de maatschappij zoals luchtvervuiling, klimaatverandering en het milieu. Deze bedrijven houden rekening met de maatschappelijke effecten van de activiteiten zoals productie, logistiek en verkopen.

Er staan drie begrippen centraal bij MVO, namelijk:

  • People, welzijn van de maatschappij en personeel
  • Planet, bedrijfsactiviteiten die verantwoord worden uitgevoerd
  • Profit, financiële prestaties en economische effecten van het bedrijf naar de maatschappij

Duurzaam karton 

Kartonnen verpakkingen in het logistieke proces vallen onder Planet. Goede verpakkingen spelen een belangrijke rol bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vouwkarton is een natuurproduct met duurzame eigenschappen zoals een duurzame productie, het is recyclebaar en heeft een lange levensduur. Een te grote verpakking is natuurlijk wel belastend voor het milieu. Standaard dozen zijn gemiddeld 40% groter dan nodig is.

Standaard dozen hebben onder andere de volgende effecten op het milieu:

  • Groot (transport) volume
  • Onnodig opvulmaterialen
  • Gebruik van meer materialen
  • Hoge CO2 uitstoot per verpakking

Consumer green 

Duurzaamheid is een trend die steeds belangrijker gaat worden voor zowel consumenten als bedrijven. Consumer green is een nieuw begrip dat betekent dat  bepaalde producten of materialen door de consument als duurzaam en milieuvriendelijk worden gezien. Karton en papier zijn bijvoorbeeld consumer green. Maar een te grote kartonnen doos met opgeblazen folie en ander opvulmateriaal werkt averechts op het consumer green gevoel.

Een van de meest gerecyclede producten is vouwkarton. Het golfkarton van Doosopmaat wordt voor 80% geproduceerd van gerecycled karton. De andere 20% bestaat uit nieuw karton dat vooral uit Scandinavische ecologische bossen wordt gekapt. Voor iedere gekapte boom worden twee nieuwe bomen geplant.

Duurzaamheid is niet langer meer een trend, maar een gewoonte geworden. Voorbereiden op de toekomst waar duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen alleen maar belangrijker zijn geworden.

vakantie 2