Het bedrukken van dozen

In de drukwereld zijn er verschillende manieren om een kartonnen doos te bedrukken. De drie meest populaire technieken worden uitgelicht: offset, cliché en digitaal. Doosopmaat maakt gebruik van digitaal bedrukken. 

Offset bedrukkingen

Voor de offset bedrukking is een offsetpers nodig. Deze machine drukt full colour beelden op grote vellen papier. Deze vellen worden na de bedrukking op het karton verlijmt. Het resultaat is een doos die aan alle zijden is bedrukt met als het ware een bedrukking van een poster. De finish kan zowel mat als glans. Dat is net wat men wenst wat de uitstraling van het doosje moet worden. Voorbeeld zijn de doosjes van Cool Blue.

Flexodruk

Flexodruk is een techniek waarbij een cliché wordt gebruikt om een bedrukking op het karton te zetten. Een cliché is een rubber stempel gemaakt van Polymeer. Het cliché stempelt de bedrukking op het karton. De samenstelling van flexodruk bestaat uit oplosmiddel- en waterbasis, ook wel water gedragen inkt. Voor het maken van een cliché worden extra clichékosten berekend bij de prijs van de dozen, omdat deze naar aanleiding van het opgegeven drukbeeld speciaal wordt gemaakt. 

Digitaal bedrukken

Bij deze manier van bedrukken wordt het drukbeeld digitaal aangeleverd (als een PDF bestand) en via het programma wordt deze doorgestuurd naar de printer. Het karton wordt op deze manier gemakkelijk en snel bedrukt met een bedrijfslogo of persoonlijke tekst. De druktijden zijn korter vergleken met bijvoorbeeld offset, waardoor levertijden worden versneld. Doordat het maken van een drukbeeld voor digitale bedrukkingen eenvoudiger is dan het opmaken van een gehele offset bedrukking, is het voor ieder toegankelijk om een doos met een eigen drukbeeld te bestellen. Ook voor mensen die geen grafische kennis of ervaring hebben. Er zijn geen clichékosten nodig, waardoor digitaal bedrukken zeer interessant is voor kleine oplages. 

Wij bedrukken onze dozen digitaal, wat betekent dat wij het volgende kunnen:

  • Vouwdozen bedrukken wij op de twee lange zijden, op offertebasis vier zijden maar altijd met hetzelfde drukbeeld. Links en rechts van de bedrukking moet 20 mm vrij blijven. De boven- en onderkant moet 10 mm vrij blijven.
  • Andere type dozen bedrukken wij alleen op het deksel. Rondom de bedrukking moet 10 mm vrij blijven aan alle zijden.
  • De binnenzijde van de doos is niet mogelijk.
  • De maximale hoogte kan tot 210 mm hoogte.

Aanleveren drukbeeld

Na het plaatsen van uw online bestelling krijgt u een mail met daarin een link naar onze uploadtool. In deze uploadtool kunt u uw logo uploaden en op de bestelde dozen positioneren. Deze opmaak wordt vervolgens opgeslagen. Bij een vervolgbestelling van dezelfde dozen krijgt u weer een link. Echter, u hoeft dan alleen nog maar op 'definitief goedkeuren' te klikken.

Heeft u geen drukbeeld in het juiste format of van de juiste kwaliteit, vraag dan uw grafisch dienstverlener om een PDF bestand van voldoende grootte. Hoe zwaarder uw bestand hoe beter de drukkwaliteit.